Saminvest har utfäst motsvarande 260 miljoner kronor till Eir Ventures nya life-science-fond. Fonden blir en viktig förstärkning för att utveckla fler svenska life science-företag från tidiga skeden. Life science är ett av Sveriges mest framträdande forskningsområden men enbart ett fåtal större riskkapitalfonder är aktiva i branschen. Fondens första stängning var på motsvarande 798 miljoner kronor.

Eir Ventures har startats av ett nytt men erfaret team av life science-investerare med bas i Norden: Dr Magnus Persson, Stephan Christgau, Andreas Segerros och Amanda Hayward.

Fonden kommer att ha ett särskilt fokus på innovationer från etablerade samarbeten med Nordens ledande universitet och inkubatorer för att generera ett affärsflöde och på så vis kunna investera i innovativa projekt redan i försåddsfasen. Eir Ventures kommer att investera i innovativa företag med produkter och teknologier som tillgodoser ett betydande medicinskt behov. Exempel på investeringsområden är läkemedelsutveckling, medicintekniska produkter, digital hälsa och diagnostik. Investeringarna sker huvudsakligen i Norden men även i Europa och USA.

”Vi är mycket glada över att investera i en ny fond som fokuserar på företag i tidiga skeden, i nära kontakt med universitet och inkubatorer. Vi är övertygade om att Eir-teamet är väl positionerade för att dra fördel av investeringsmöjligheterna inom innovativ livsvetenskap i Norden ” kommenterar Peder Hasslev, vd på Saminvest.

”I den nuvarande miljön, där finansieringen har blivit allt tunnare och nystartade företag kämpar för att finansiera sin utveckling, är innovation inom sjukvården viktigare än någonsin. Vi ser en stor potential att få utveckla några av de mest innovativa behandlingarna till patienter med konstaterade medicinska behov, samtidigt som vi skapar avkastning till våra investerare ” kommenterar Dr Magnus Persson, General Partner i Eir Ventures. Han tillägger: ”Norden rankas år efter år som ett av de mest innovativa områdena i Europa, med en stabil affärsmiljö och en framgångsrik hub för medicinsk innovation och vetenskap i världsklass. Eir Ventures ser detta som en unik möjlighet för investeringar”.

Eir Ventures stöds av ett syndikat av svenska och danska investerare inklusive Vækstfonden, Novo Holdings samt Europeiska Investeringsfonden.