Saminvest investerar i deep tech-fonden Voima Ventures III

Saminvest har utfäst kapital motsvarande 100 miljoner svenska kronor till Voima Ventures III. Fonden ska investera i deep tech-bolag i tidiga faser i Sverige och övriga Norden.

Voima Ventures investeringsfokus är deep tech och omfattar technologier inom bland annat nanoteknologi, halvledare, robotics, AI, kvantteknologi, nya material, energiteknologi samt health- och biotech. Fonden har tidigare varit verksamma i Finland men genom bland annat Saminvest investering kommer teamet etablera verksamhet även i Sverige.

”Vi är mycket nöjda över att investera i en ny fond som fokuserar på företag i tidiga skeden inom deep tech. Vi är övertygade att detta kommer vara ett viktigt bidrag till att stärka det svenska ekosystemet för riskkapital inom deep tech.” säger Magnus Skåninger, chef för fondinvesteringar på Saminvest.

”Det är glädjande att få in Saminvest som en av ankarinvesterarna i fonden. Detta gör att vi kommer ha ett ännu starkare fokus på svenska bolag, där vi också ser ett ökande dealflow det senaste året. Det är tydligt att det saknas kapital i tidiga faser inom deeptech och vi ser stora möjligheter på den svenska marknaden ” förklarar Inka Mero, Managing Partner och Jenny Engerfelt, Head of Operations för Voima Ventures i Sverige.

Voima Ventures III uppgår till ca 90 miljoner euro i den första stängningen. Bland andra investerare i fonden återfinns bland annat European Investment Fund, Tesi, det nationella forskningsinstitutet i Finland VTT och institutionella investerare i Finland och Sverige.

Från v till h: Jenny Engerfelt, Niko Elers, Kalle Öhman, Inka Mero, Pontus Stråhlman, Jussi Sainiemi

Från v till h: Jenny Engerfelt, Niko Elers, Kalle Öhman, Inka Mero, Pontus Stråhlman, Jussi Sainiemi

Nyhetsarkiv