Saminvest investerar 250 miljoner i Sveriges första impact-fond

Saminvest investerar 250 miljoner kronor i Norrskens VC 1 fond (NVC 1), en svensk impact- fond som inriktar sig på att med teknologins hjälp göra världen bättre.

Norrsken fokuserar på bolag vars kärnverksamhet bidrar till att lösa någon av vår tids stora utmaningar. De globala utvecklingsmålen fungerar som ett övergripande ramverk för att initialt avgöra om bolaget är relevant. För att överväga en investering skall bolaget ha en avsiktlig, positiv och mätbar effekt på människor och eller miljö, och denna effekt ska gå hand i med den produkt eller tjänst som tillhandahålls så att man för varje såld enhet också genererar en enhet “impact” (påverkan). Ett viktigt syfte med Fonden är att påvisa att finansiell avkastning och positiv effekt på människor och miljö kan kombineras.

”Utöver Norrsken Foundations nätverk finns även ett särskilt investerarnätverk etablerat runt fonden. Det borgar för att fonden får både ett bra affärsflöde och flera syndikeringspartners som kan medverka till portföljbolagens framtida finansiering och utveckling. Vi glädjer oss även åt att det är ett jämställt team som ansvarar för investeringarna”, säger Peder Hasslev, vd för Saminvest.

Hittills har totalt 640 miljoner rests till NVC 1. Utöver Saminvests 250miljoner kronor har även flera av grundarna till techbolag som t.ex. King, Mojang och Klarna investerat kapital i fonden. Målet är att öka fondens kapital till 1 miljard kronor.

”Vi är övertygade om att entreprenörer är nyckeln till att lösa våra största utmaningar, som fattigdom, diskriminering, mental ohälsa och miljö- och klimatfrågor – och entreprenörer behöver kapital för att kunna lyckas”, säger Norrskens grundare Niklas Adalberth.

Nyhetsarkiv